Skrivnostni svet meditacij – Pravilna postavitev telesa, 3.del

Kako se namestiti?

Tečaji

Premagaj ovire v življenju z nami!

Standard

Osebno vodenje
149
00
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam aliquet ex elit, at consequat lacus condimentum ut.

Premium

Osebno vodenje
179
00
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam aliquet ex elit, at consequat lacus condimentum ut.

Skupinsko

Skupinsko vodenje
179
00
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam aliquet ex elit, at consequat lacus condimentum ut.

V prvem in drugem delu serije člankov »Skrivnostni svet meditacij« sem predstavil teorijo, kaj je meditacija, čemu in kako meditirati, da bo meditacija čim bolj učinkovita. V tem delu pa bom prikazal praktičen vidik z ozirom na to, kako je in kako ni priporočljivo meditirati ter zakaj.

 

Sprašujem se, koliko ljudi, ki meditirajo, sploh pomisli na to, ali meditirajo na pravilen način. Kaj sploh pomeni »pravilno«? Nekateri si mislijo: »Saj ne obstaja prav ali napačno, važno je, da se meditira«. Res je. Bolje nekaj kot pa nič. Prav tako lahko beseda »pravilno« ponazarja določeno omejitev, v smislu, da gre za točno določen postopek, ki ne dopušča nobenih drugih možnosti. Kljub temu pa lahko iz svojih izkušenj rečem, da je večina znanih meditacij neučinkovitih, če ne celo slabih in škodljivih. Zato bom predstavil svoj pogled na pravilno meditacijo. Način meditiranja, kot ga učimo v Društvu grem naprej, je najboljši od vseh, kar jih trenutno poznam na svetu.

Za začetek naj povem, da so meditacije znane že več tisočletij in so se skozi zgodovino spreminjale do te mere, da večina ni več uporabnih. Zakaj je prišlo do tega? Razlog je povsem preprost. Če bi ljudje znali pravilno meditirati, bi se povezovali z univerzalno energijo, Božjo ljubeznijo in bi posledično tudi duhovno ter energijsko rastli z veliko hitrostjo. To bi nadalje povzročilo, da bi se začeli združevati v skupni zavesti in svet bi se zelo hitro spremenil na boljše. Nadvse lepo, a to ni v interesu bitij brez srca in duše, ki nas omejujejo že od pamtiveka. Če bi se ljudje namreč združili v enotni zavesti, bi ta bitja izgubila svoj vir energije in predvsem svojo moč odločanja in manipuliranja! To je mnogo večja stvar, kot si mislite! Zato je najlažje, da dotične kreature človeku ponudijo svojo »resnico«, takšno, ki ne ogroža njih samih. Samo vprašajte se npr., koliko razsvetljenih ljudi poznate. Nekateri ne poznajo niti pomena besede »razsvetljen«, kaj šele, da bi vedeli, kdo so te osebe. Pravzaprav bi moral biti razsvetljen vsak Zemljan, a v realnosti je takih zelo zelo malo. Zato plan bitij brez čustev očitno dobro deluje. Namesto da bi se meditacija razvijala, gre ravno v nasprotno smer. Če vas zanima več o bitjih “robotih”, si preberite moje prejšnje članke.

Skratka, če je meditacija slaba, človek ne napreduje. Zato sem pripravil nekaj slikovnega gradiva, da lahko nazorno prikažem najpogostejše napake, ki jih ljudje običajno delajo pri meditaciji. (Hvala naši direktorici Barbari za poziranje).

 

 

 ~ Pravilni položaji meditiranja ~

 

Na spodnjih slikah je najprej predstavljen pravilen način meditiranja. To pomeni, da nimamo prekrižanih rok in nog, dlani so obrnjene navzgor proti stropu, telo je sproščeno in povezano z virom energije, Božje ljubezni. Meditiramo lahko v ležečem položaju, vendar je zaradi pretoka energij bolje sedeti, najbolje pa je celo je stati. Toda dolgotrajnejša meditacija v stoje je zelo naporna, obenem pa lahko ob močnejših energijah postanemo nestabilni. Pol sedeč, pol ležeč položaj na fotelju, počivalniku je zame osebno najbolj udoben in prijeten.

 Položaj rok je ključen! Dlani morajo biti obrnjene navzgor! Če dlani niso obrnjene navzgor, do meditacije sploh ne pride! Še boljša postavitev je da roke razširimo, kot da bi želeli nekaj večjega ujeti.

                                  

 

~Primeri nepravilnega meditiranja ~

 

 

Ali sta vam sledeča položaja rok kaj znana? Da, tako molimo. Ali je to dobro? Ne. Tako se ne moremo povezati z virom, poleg tega pa energija kroži v nas, saj ji ne dovolimo, da bi pritekala nova. Lahko bi rekli, da jo zadržujemo. Sklenjene roke so smiselne samo v določenih primerih. Ker pa smo že ravno pri molitvi, se vprašajte, zakaj župnik na koncu maše pri blagoslovu na veliko razprostre roke, medtem ko imajo ostali verniki sklenjene dlani. Nič ni slučajno …

 

 

        Roke na kupu kot je prikazano na desnih slikah, tudi ni v redu. Čeprav sta dlani obrnjeni navzgor, še zmeraj ni dobro, da sta roki ena na drugi. Bolj poznano je pod imenom “šalčka”.

Tudi prekrižane noge niso ok! Pri pravilni meditaciji pretok energije gre od zgoraj do tal, se obrne energija in gre nazaj. Če noge prekrižamo, ta tokokrog prekinjamo. Če pa hkrati sklenemo še roki, pa zadeva sploh ne deluje!

 

 

~ Položaj lotusa ~

 

 

 

Naslednji sliki reprezentirata najbolj znan meditativni položaj. Položaj lotosa. Če ste bili pozorni na prejšnje položaje, boste vedeli, na kaj bom tukaj opozoril. Tako je, to je dejansko najslabša poza za meditacijo. Nogi sta prekrižani – totalna blokada pretoka. Nekateri bodo oporekali, češ da se na tak način »nabira energija«, a to lahko trdijo samo tisti, ki energij ne vidijo in ne čutijo. V taki pozi je še pretok krvi slab, kaj šele pretok energij!

 

2. Slika
1. Slika

 Poleg nog so tudi roke napačno postavljene. Na drugi sliki so sklenjene na način, ki nikakor ne dovoljuje pretoka energij. Na prvi fotografiji so roke sicer res narazen in dlani skoraj obrnjene navzgor, vendar so palci in kazalci združeni. Naj vam zaupam, da sem med meditacijo prste tako sklenil samo enkrat, da bi preizkusil, kakšen bo efekt.

V trenutku, ko so se moji prsti sklenili, je bilo, kot da bi nekdo povlekel kabel iz vtičnice. Izključen! Pretok energij se je končal v sekundi, čeprav sem  bil v kar globoki meditaciji. Pri brskanju  Videl sem celo lotos položaj, v katerem ima meditirajoči dlani na kolenih obrnjene navzdol, ampak lahko ponovno potrdim, da je taka poza resnično najslabša možna za meditiranje.

Že slišim ugovore: »Menihi v Tibetu ves čas tako meditirajo« ali pa »Buda je tudi tako meditiral«. In? Ali to pomeni, da če so oni potovali s kamelami in konji, moramo tudi mi? Jaz grem raje na letalo, vi pa kakor hočete. Meditacija se mora razvijati v duhu in telesu!

 

 

V razmislek …

Verjetno se boste zdaj spraševali, kdo sem jaz, da tako tradicionalen položaj meditiranja in praktično celo kulturo dajem v nič. Nihče. Ljudem želim samo pomagati in jih usmeriti na pravo pot. Vse moje besede lahko stestirate v praksi in videli boste, da niso le besede. Če pa mi še zmeraj ne verjamete, pa vljudno vabljeni, da se nam kdaj pridružite na naših meditacijah, ki jih predhodno napovemo na spletni strani društva ali se pa naročite na zasebno.

Upam, da ste v tem članku dobili dovolj koristnih informacij. V naslednjem utegnejo biti še bolj zanimive, saj bom pisal o klasičnih skupinskih meditacij. To bo šele sočno!

 

 

Lep pozdrav

 

Marko Polž

 

 

Prijavite se spodaj na naše novičke, všečkajte našo Facebook stran in če bi želeli kaj predebatirati, se nam pridružite tudi v naši Facebook skupini. Pa deli objavo, da še ostali lahko preberejo nekaj novega.

 

Društvo grem naprej

Več informacij o našem društvu si lahko preberete na spodnji povezavi.