Koliko smo prilagodljivi?

Poučna zgodbica o žabici in nas samih

Tečaji

Premagaj ovire v življenju z nami!

Standard

Osebno vodenje
149
00
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam aliquet ex elit, at consequat lacus condimentum ut.

Premium

Osebno vodenje
179
00
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam aliquet ex elit, at consequat lacus condimentum ut.

Skupinsko

Skupinsko vodenje
179
00
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam aliquet ex elit, at consequat lacus condimentum ut.

Zgodbica o žabi

Zadnjič sem prebral eno zanimivo zgodbico o žabici. Vemo, da se žabe znajo zelo prilagoditi okolju. Pozimi hibernirajo v blatu, ko pa pride toplo vreme, se zbudijo in veselo zaplavajo po mlaki. So pa naredili tudi poskus, koliko časa lahko žaba zdrži v topli vodi. Dali so jo v lonec in prižgali plin. Pri 40 °C je še zmeraj bila v vodi. Pri 50 °C ni bilo sprememb. Prav tako ne pri 60 °C, 70 °C, 80 °C … Žaba ima to izjemno sposobnost, da se prilagaja okolici. Saj jo imamo tudi mi, vendar za drugačne stvari. No, žaba se lahko v vroči vodi zelo dobro adaptira, dokler … se ne skuha ☹ Zgodbica pravi, da je žaba poginila zato, ker ni skočila iz lonca. Tudi skok iz lonca je dejansko prilagajanje na okolje. Mislim, da bi vsak, ki bi se pražil v loncu, rekel: »Hej, meni postaja malo preveč vroče. Bom raje šel kam drugam, da se ohladim«. Pa je to res? Ali bi res »skočili« iz lonca? Je žaba res tako »neumna?« Koliko smo prilagodljivi?

 

Ven iz lonca! Stran od slabih navad!

Sam pravim, da dokler nas nekaj ne ubije, se ne premaknemo za centimeter! Vztrajamo, dokler gre, in to pri vsem! Zaznamo nevarnost ali pa vemo, da nekaj ni dobro, in se temu pač prilagajamo toliko časa, da nam postane že navadno. Primer so lahko recimo odnosi doma. V teh »kriznih« časih, ko smo več skupaj z bližnjimi, so odnosi lahko bolj napeti ali pa bolj prijetni. Večkrat slišim, da se doma kdo ne razume in so konflikti. Kričanje, grde besede, žalitve … so za nekatere postale vsakdanjik. To ni normalno, ampak se ljudje že toliko navadijo, da jim to postane normalno. Recimo, da je tak odnos primerljiv s približno 70 °C za žabo v loncu. Koliko smo prilagodljivi? Potem je tu še primer »nimam denarja«. Tako ljudje večkrat razmišljajo in nič ne naredijo, da bi bilo kako drugače. Torej se naučijo živeti brez denarja, vsem naokoli jamrajo, kako jim je težko, a da bi krepko poprijeli za delo in se lotili služenja denarja ─ to pa ne. »Žaba« očitno misli, da bo dobila v lonec eno kocko ledu in bo vse dobro. A kocke ledu ne padajo ravno s stropa v kuhinji direktno v lonce, kajne?

 

Odpret oči in spregledati!

Torej, želite spremeniti finančno stanje? Spravite se delat! Izobražujte se, raziskujte, vlagajte v svoje znanje. Ljudje ne postanejo finančno premožni čez noč iz nič. Sam sledim bolj premožnim youtuberjem, saj se lahko od njih marsikaj naučim. Eden je rekel, da dela po 10 ur na dan po 6 dni v tednu! Ja, je kar premožen, vendar dela na polno. Več o tem, kako postati finančno ustaljen in srečen zraven, pa drugič. Še en klasičen primer prilagoditve je, ko ne maramo svoje službe, vendar nič ne spremenimo. Ali pasivno pritoževanje, kako je politika lumpa in kako dobivamo zmeraj nove davke ali glupe zakone (»ostani doma«). Ali kako se navadimo na negativno energijo. Ali kako nas bombardirajo z elektro signali ─ sedaj nameravajo uvesti omrežje 5G, ki nas bo dobesedno skuhalo ─, toda ni panike, spet se prilagodimo in se lepo kuhamo. Ljudje sploh ne pomislijo, ali je nekaj prav ali ne in nihče niti ne »zakvaka«, kaj šele da bi skočil ven iz »lonca«! Ljudje spominjajo tudi na rake (ja, spet narava), ko so kje ujeti in če si kdo od njih hoče rešiti življenje, ga ostali raki povlečejo nazaj, da skupaj umrejo. Hvala, pa taka čredna pomoč!

 

Zavedanje

Kje pa je tista meja, da končno skočimo ven iz »lonca«? Mora bit res vsakič totalna kriza, da se nekam premaknemo? Ravno ta prihaja in ravno zaradi tega tudi to pišem. Kdor se ne bo prilagodil na novo dogajanje, se bo »skuhal«. Obdobje čistke se že dela od leta 2012 in zdaj prihaja še malo večja čistka. Kdor ne bo zaveden in prilagodljiv,  mu ne bo dobro. Ne njemu, ne prihodnjim generacijam.

 

Zakaj obstajamo

Društvo Grem Naprej smo ustanovili z namenom, da naredimo lepši svet, v katerem bi živeli vsi v harmoniji ljubezni. Zato je naš namen ljudi podpirati, usmeriti, izobraziti, da začnejo razmišljati s svojim srcem in ne s … čim že? No, da jim pomagamo sploh razmišljati, da ne bi delali po svojih in tujih slabih vzorcih ter navadah.

 

V tem trenutku lahko izgubite vse, a če imate sebe, imate vse! Zbudite se!

 

Lep pozdrav

 

Marko Polž 

 

Prijavite se spodaj na naše novičke, všečkajte Facebook stran in če bi želeli kaj predebatirati, se nam pridružite tudi v naši Facebook skupini. Pa deli objavo, da še ostali lahko preberejo nekaj novega 🙂

Društvo grem naprej

Več informacij o našem društvu si lahko preberete na spodnji povezavi.